Vakumlu Kürtaj Ankara
Vakumlu kürtaj Ankara, rahim duvarının kazınmasına gerek kalmadan gebeliği sonlandıran, minimal invaziv uygulamadır. Vakumlu kürtaj, risklerinin düşük olması, hızlı bir iyileşme süreci vaat etmesi ve ağrısız bir şekilde yapılması nedeniyle günümüzde en çok tercih edilen kürtaj yöntemidir. Ağrısız kürtaj denildiğinde ilk akla gelen yöntem olan vakumlu kürtaj sayesinde, 10. Haftaya kadar olan gebelikler güvenli bir şekilde sonlandırılabilir.
Yazımızın devamında ‘’Vakumlu kürtaj nasıl yapılır?’’, ‘’Vakumlu kürtaj ne kadar sürer?’’, ‘’Vakumlu kürtajın avantajları nelerdir?’’ ve ‘’Vakumlu kürtaj mı normal kürtaj mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara vakumlu kürtaj uygulaması, vakumlu kürtajın riskleri ve avantajları hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Vakumla Kürtaj Nedir?
Günümüzde birçok jinekoloğun, kürtaj operasyonu için tercih ettiği yöntem ise vakumla kürtaj yöntemidir. Vakumla kürtaj yönteminde, kanül adı verilen plastik aletler yardımı ile rahmin içine ters basınç uygulanır. Uygulanan ters basınç yardımı ile aspirasyon yapılarak, cenin tahliye edilir.
Vakumlu Kürtaj Neden Yapılır?
Vakumlu kürtaj, rahimde yer alan ve gebelikle ilişkili olan dokuların, bölgede oluşturulan negatif basınç yolu ile rahim dışına tahliye edilmesi için yapılır. Yani bu yöntem kullanılarak istenmeyen veya sağlık için zararlı olan gebelikler sonlandırılır. Rahim duvarının kazınması ile sonlandırılan küretaj uygulamasına kıyasla daha modern bir tekniktir. Rahim dokularına direkt olarak müdahale edilmediği için komplikasyon riski düşüktür.
Vakumlu Kürtajın Avantajları Nelerdir?
Vakumlu kürtajın avantajları arasında şunlar yer alır:
- Rahim içi yapışıklık riski düşüktür.
- Rahmin zarar görme riski daha azdır.
- Hızlı bir işlemdir.
- Görece ağrısız bir işlem olsa da yine de hastanın rahat olabilmesi için anestezi ile yapılabilir.
- İyileşme süreci oldukça hızlıdır.
- Hastane yatışı gerektirmez.
- Kanama riski azdır.
- Uygulama sonrası ağrılar minimaldir.
Vakumlu kürtaj bu gibi nedenlerden daha avantajlıdır.
Vakumlu Kürtaj Mı Normal Kürtaj Mı?
Vakumlu kürtaj, uygulama kolaylığı, uygulama hızı ve iyileşme sürecinin konforu nedeniyle normal kürtaja kıyasla daha sık tercih edilir. Hastalar, ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlemeli ve klasik kürtaj ile vakumlu kürtaj arasında tercih yaparken bu önceliklere göre karar vermelidir. Her iki uygulama da uzman bir kadın doğum doktoru tarafından yapıldıklarında başarılı bir şekilde gebeliğin sonlandırılmasını sağlar.
Vakumlu Kürtaj Ne Zaman Yapılır?
Vakumlu kürtaj, ideal olarak gebeliğin 10. Haftasından önce yapılır. Çünkü 10. Haftayı geçmiş olan gebeliklerde kürtaj yaptırmak yasal değildir. 10. Haftadan sonraki gebelikler yalnızca bireyin sağlığının gebelik tarafından tehdit edildiği anlaşılırsa sonlandırılabilir.
Vakumlu Kürtaj Ne Kadar Sürer?
Hasta özelinde değişebilmekle birlikte, vakumla kürtaj operasyonu, ortalama olarak 10-25 dakika aralığında tamamlanmaktadır. İşlemin akabinde, herhangi bir komplikasyon gelişmemesi halinde hasta taburcu edilmektedir.
Vakumla Kürtaj Nasıl Yapılır?
Vakumlu kürtaj işlemi hem lokal hem de genel anestezi altında yapılabilmektedir. Uygulanacak anestezi yöntemine, hasta özelinde karar verilmektedir. Ancak, hastanın medikal durumunda herhangi bir engel bulunmaması halinde, genellikle sedasyon yöntemi tercih edilir. Sedasyon, hastanın damar yoluna verilen bir ilaç yardımı ile derin uykuya geçmesinin sağlandığı bir anestezi yöntemidir.
Operasyon esnasında, enfeksiyon riskini önlemek için, döl yolu adı verilen vajina içerisindeki bölge dezenfekte edilir. Ardından, steril, tek kullanımlık vajinal spekulum vajinaya yerleştirilerek rahim ağzına ulaşılır. Rahim ağzı, tenekulum isimli alet yardımı ile tutturularak, rahme ulaşılması için gereken açıklık sağlanır.
Vakumlu kürtaj işleminde, karmen kanülü denilen, plastik ve ince uçlu aletler kullanılmaktadır. Farklı farklı çeşit ve boyutlarda olabilen kanüllerden, gebeliğin durumuna uygun olanı seçilir. Seçilen kanüllerin, vajinadan girerek, rahme ulaşması sağlanır. Rahme yerleştirilen bu kanüllerin açıkta kalan ucuna takılan enjektör ile rahme, ters (negatif) basınç uygulanır. Enjektöre alternatif olarak, özel, elektrikli bir cihaz da kullanılabilmektedir. Uygulanan ters basınç ile rahmin içi, tamamen temizlenir.
Vakumlu Kürtaj Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Vakumla kürtaj oldukça basit bir işlem olmasına rağmen, cerrahi bir operasyondur. Bu nedenle operasyon sonrasında hafif bir ağrı olması normaldir. İşlem sonrasında, hastanın aynı gün içerisinde, günlük yaşantısına dönmesi beklenir. Ancak yine de, bir iki gün ağır işlerden kaçınmak ve dinlenmek tavsiye edilebilir.
- Kürtaj işleminden sonraki 5-10 gün, kanama görülebilir. Ortalama 1 hafta içerisinde, kanamanın bitmesi beklenir. Aşırı kanama olması veya kanamanın beklenenden uzun süre devam etmesi halinde, doktorunuz ile iletişime geçmeniz önerilir.
- Kürtaj işleminden sonra, enfeksiyon riskini artırabileceği için, cinsel ilişki 1-2 hafta önerilmez. Bu süre zarfında, deniz veya havuza girmek de sakıncalıdır.
- Operasyondan sonra mide bulantısı, hafif düzeyde ağrı, halsizlik gibi durumlar görülebilir. Ancak, şiddetli ağrı durumunda, doktorunuza başvurmanız önerilir.
- Kürtaj işleminden ortalama bir hafta sonra, kontrol muayenesi önerilebilir.
Vakumlu kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.
Vakumlu Kürtaj Riskleri Nelerdir?
Vakumlu kürtaja bağlı gelişebilecek riskler şunlardır:
- Geçici, hafif kanama.
- Enfeksiyon riski.
- Rahim ağzı yaralanması.
- Rahim delinmesi.
- Rahim içi yapışıklık.
Vakumlu kürtajın komplikasyonları bu şekilde sıralanabilir. Bu risklerin mümkün olan en minimal seviyede tutulabilmesi için hastanın profesyonel ve tecrübeli bir hekim ile çalışması çok önemlidir.
Vakumlu Kürtaj Sonrası Hamile Kalınır Mı?
Vakumlu kürtaj sonrası iyileşme sürecini tamamlayan bireyler istedikleri zaman yeniden gebe kalabilirler. Bununla birlikte kürtaj yaptıranlar, yeniden gebe kalma girişiminde bulunmadan önce en az 2-3 ay beklemelidir.
Ağrısız Vakumlu Kürtaj Sonrası Hastane Yatışı Olur Mu?
Anestezili, ağrısız kürtaj uygulamasının ardından genellikle hastane yatışı gerekmez. Eğer uygulama sonrası ciddi bir komplikasyon gözlenmemişse hasta yarım saat kadar dinlendirilir, ardından da taburcu edilir.
Vakumlu Kürtaj Sonrası Denize Girilir Mi?
Vakumlu kürtaj sonrasında 3-4 hafta boyunca denize veya havuza girilmesi önerilmez. Çünkü, su maruziyeti henüz iyileşmemiş ve hassas olan dokuların enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
Vakumlu Kürtaj Sonrası Kanama Olur Mu?
Vakumlu kürtaj sonrası, damlama/lekelenme şeklinde hafif kanamalar meydana gelmesi mümkündür. Bu yüzden vakumlu kürtaj sonrası hastalara birkaç gün boyunca günlük ped kullanmaları tavsiye edilir.
Vakumlu Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman?
Vakumlu kürtaj sonrasında, olası enfeksiyon riskinin önlenebilmesi ve bireyin ideal bir şekilde iyileşmesini tamamlayabilmesi için bir süre cinsel ilişki önerilmez. Birey, uygulamadan 7-10 gün sonra cinsel yaşamına devam edebilir.
Ankara Vakumlu Kürtaj Fiyatları 2025
Ankara vakumlu kürtaj fiyatları, uygulamanın detaylarına göre değişiklik gösterebilir.